Med fagbrev som maritim elektriker har du mulighet for å ta videreutdanning på høyskole eller universitet. Det finnes flere høyskoler og universitet som tilbyr studier via Y-veien, som vil si at du ikke trenger studiekompetanse for å kunne søke opptak. Du kan for eksempel søke deg inn på elektroingeniørstudiet.
Den enkleste veien til å bli maritim elektriker er å gå Vg1 Elektro, før du så går videre på Vg2 El-energi og e-kom, og deretter Vg3 Maritim elektriker. Etter dette vil du gå 2 år i lære før du kan ta fagbrev.
Dagens skip og rigger blir stadig mer avanserte og komplekse. De er lastet med avanserte og innovative elektriske anlegg. Som maritim elektriker vil du ta del i den teknologiske utviklingen som pågår. Du setter sammen, justerer og reparerer elektriske maskiner og motorer, generatorer, girveksler, samt instrument- og kontrollsystemer for elektriske apparater. Du vil også arbeide med installasjon, vedlikehold og reparasjon av ledningsnett og annet utstyr som sikringer, brytere, kontakter, koblingsbokser med mer.
Opplæringen i faget legger stor vekt på kunnskaper om lover og regler for sikkerhet, og som maritim elektriker må du følge sikkerhetsrutiner som har til hensikt å forebygge ulykker.
Her kan du ta vg3 maritim elektriker:
- Borgund vgs – Ålesund
- Færder vgs – Tønsberg
- Ishavsbyen vgs – Tromsø
- Karmsund vgs – Haugesund
- Laksevåg og Bergen Maritime vgs – Bergen